Neden Teknik Yazı Yazmayı Bıraktım?

Mert Coskuner
2 min readJun 6, 2020
Photo by Nahel Abdul Hadi on Unsplash

Merhaba, uzun süredir kişisel blogumda uğraştığım konularla alakalı bir yazı paylaşmadığım için bu sessizliğin sebebini yazmak, nedenleriyle ilgili kendimi ifade etmek istedim.

Beni tanıyanların bileceği üzere; Yaptığım iş konusunda elimden geldiğince objektif olmaya ve teknik veriler üzerinden konuşmaya özen gösteririm. Sanırım internet ortamında kullandığım iletişim araçlarının beni siber güvenlik alanıyla etkileşime sokmasından olacak ki, daha önce hiç kişisel düşüncelerimi kullandığım araçlarda ifade etmedim. Bu yazı bir ilk olacak.

Siber güvenlik üzerine blog yazmaya 2017 yılında başladım. Öncesinde farklı konularda (oyun, kültür, sanat vb.), farklı mecralarda (gazete, kitap, forum vb.) yazdığım yazılar olsa da, 2017 benim için teknik konularda bildiklerimi/öğrendiklerimi insanlara aktarmaya başladığım yıl olmuştu. Blog yazılarımı yazarken her zaman iki amacım olmuştu; Birincisi insanlara Türkçe (özgün) kaynak sağlamak, diğeri ise açık kaynak topluluklardan öğrendiğim bilgilerle yaptığım işleri anlatarak bu topluluklara karşı hissettiğim borcumu ödemek. Burada özgün kelimesini kalın yazma sebebim ise giderek arttığını gördüğüm bir problem ve günlük hayatta referans olarak beslendiğim Türkçe kaynakların azlığının da nedenini oluşturuyor; Başka bireylerce ulaşılamayan (dil engeli ya da başka etmenler nedeniyle) mecralardan bilgiye ulaşabilen kişinin, bilgileri deneyimleyip ortaya yeni bir şeyler koyarak sunmaktan ziyade, kaynak göstermeksizin orijinal bir çalışma gibi sunma hevesi.

Blog yazılabilen medium gibi mecraların sayısının artışı, siber güvenliğin Türkiye içerisinde popülerleşmesi ve bu alana “ilgi” duyan insanların artışıyla birlikte siber güvenlik odaklı bloglar demokratikleşirken bir yandan da tekdüzeleşti.

Tüketim toplumuna yönelik eleştiriler; kitle kültürünün gelişmesiyle birlikte artan boş zaman ve tüketim, tüketimin demokratikleşmesi ve artan tüketim ile insanların yozlaşması çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Tekdüzeleşmenin altında yatan ise, her fırsatta dile getirdiğim üzere, orijinal çalışma eksikliğine bağlı olarak üretilen içeriklerin sığ, teknik derinlik barındırmayan ve zaman içerisinde kendisini geliştirmeyen nitelikte olması.

Kişisel ölçekte teknik yazı yazmayı bırakma sebebim tam olarak bu. Her gün bir yenisinin katıldığı, kendisini tekrar eden bir havuz içerisinde yaptığım çalışmaları ifade etmeye çalışma çabası yerine açık kaynak topluluklara karşı olan sorumluluğumu uluslararası konferanslarda araştırmalarımı sunarak ödeyebileceğim gerçeği.

Türkçe ve özgün içerik üretme amacıma gelecek olursak; Sürdürülebilir ve Türkiye siber güvenlik ekosistemini geliştirecek çalışmalar yapmak adına günümüz ekosisteminde önceki paragraflarda bahsettiklerim ışığında bireyselci bir yaklaşım yerine kollektif bir yaklaşımın daha uygun olacağını düşünerek benimle benzer düşüncelere sahip insanlarla birlikte kırmızı takım çalışmaları özelinde Hitcat topluluğunu, akademik çalışmalar ve diğer alanlardaki çalışmalar için ise Blackbox Security altında Blackbox Akademi gibi, Blackbox Araştırma topluluğunu oluşturduk.

Hitcat ile hedefimiz kırmızı takım pratiklerine katkıda bulunarak bu alanda teknik çalışmalar yapmakken, Blackbox Araştırma ile hedefimiz siber güvenlik alanında akademik çalışmalar yapmak olacak.

Blackbox Araştırma ile, üniversite ya da öğretim üyesi olarak, akademik iş birliği yapmak isterseniz bize şuradan, Hitcat ile kırmızı takım pratikleri üzerine yaptığımız projelerde elde etmeyi hedeflediğimiz anonimleştirilmiş veriler ile ilgili iş birliği yapmak isterseniz de, özel firma olarak, iletisim@hitcat.red adresinden ulaşabilirsiniz.

--

--